Friday, June 26, 2009

ko nk jd x?


Tgk gamba ni. Ngeri bukan? haih

Lagi2 masalah pembantu rumah.pembantu bergaduh, bwk lari anak majikan, tggl anak majikan kt umah pg dating, klo dr majikan lak : pembantu umah kne dera ngan majikan, kes2 keagamaan sprt disuruh mkn benda2 xhalal. Kite nk slhkan siape? Apekah sebenarnye konsep atau tugas pembantu rumah? Ya, membantu tugas2 yang tidak dapat diselesaikan oleh anda di rumah. Tp adakah hanya kita yang perlu phm konsep tu atau pembantu rumah pon kena tahu atau dua-dua buat-buat tak tahu n ikot kpale sdri? Masalah terbesar dlm kes pembantu2 umah skg ni ialah KES PEMBANTU RUMAH LARI DARI RUMAH. Persoalannya wajarkah pembantu rumah di kawal atau tidak?? Dah tentu2lah wajar, ttp dengan cara dan kaedah yang betul, bkn memaki hamun bukan juga menyepak terajang atau ko kutis die xhbis2. Manusia semua adalah sama dan yang membezakan kita semua adalah tahap atau taraf kehidupan kita,itu pada manusia fitrahnya. Ttp pernahkah kita terfikir di sisi tuhan samada kita atau dia yang lebih mulia? Untuk kita bercakap yang tidak ada rasa hormat sesama manusia. Seringkali yang mengambil pembantu rumah terus menerus nak pembantu rumah yang profesional. Sebenarnya kite kena igt, fikir sebelumnya bhw dinegara2 asal pembantu rumah ini, peluang pekerjaan adalah sedikit,malahan sukar didapati. Mereka dtg dgn harapan mendapat pekerjaan yang baik yang dpt menyenangkan diri dan semua pihak. Tgk pula taraf pendidikan mereka, sekadar sekolah DASAR (rendah) ataupun kdg2 tu SMP(PMR). Pemikiran mereka tidak banyak digunakan untuk mengolah. Jadi mereka kurang bijak dalam melakukan sesuatu tindakan.Kite pulak nak yang profesional, xdpt yang profesional mcm2 kite buat kat die. Mcm die tu sampah kte buat. Pernah ke kite terfikir mereka terikat dengan keadaan yang memaksa mereka menjadi pembantu rumah? Lepastu yg jd kelakarnye, dlm permasalahan nie sampaikan ade orang cadangkan ."apekate buat satu organisasi dimana graduan2 yang menganggur dpt menjadi pembantu2 rumah, bkn tinggal di rumah majikan, ttp dtg harian, ttp gaji xdela sampai mcm eksekutif kat pejabat( tau jgk kau kaum kau demanding gler) , jadi orang tempatan kita senang percaya sikit". Punyela tak percayakan bangsa asing sampai nak amik kaum sendiri jadi pembantu rumah, graduan pulak tu. Siap ckp"klo lari pon xlari mane, xkn balik endon plak, msti blk mesia. Tgelak aku.heh. Pihak bertanggungjawab menjawab cdgn" Bknnya tidak menjadi satu usul untuk dibincangkan, ttp rakyat2 malaysia(lebih2 lg graduan) menganggap tugas atau pekerjaan pembantu rumah adalah satu yang 'non prestigous' atau tidak seberapa berprestij, tidak berkembang dsbgnya. Ok, kau sendiri, mau jadi tak pembantu rumah? Kau msti xtahan kan. heh. Bg aku, komunikasi yang baik antara pembantu dan majikan adalah perkara pokok yang terpenting dlam hal2 sebegini. Klo cara kita baik, dari segi tunjuk ajar tentang tugas atau hal2 yang berkaitan (yela kate tugas die bantu kau, buat care bantu bkn hamba), mesti tindakbalas die baik punye. Xkn punyelah jadi kes2 mcm nak simbah2 iron2 org ni, simbah pokok iron baju adela. Lainla kau tu mmg da buang tebiat sik nak maki org, da sewel agaknye. Klo komunikasi dua pihak da ok, sure kalo ade masalah pape pn die xkn lari atau buat plik2 malah boleh berbincang face to face lg 2 dgn kte. Bile jadi perkara2 besar cm2, bg aku kite sdri sbg majikan spttnye malu sbb nmpk sangat perangai majikan xberhemah. Pembantu rumah xslesa dgn cara kita. Kat negara sane org sume sibuk bercakap pasal kezaliman org Malaysia. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga woi. Malu2. Haih. Tak salah kita nak buat baik kt mrk , tak jatuh pon taraf kita, dpat pahala banyak lagi adela. Kan tuhan suke berbuat baik sesama manusia. Aku cume kesian dgn nasib2 mereka, kau nak pembantu rumah tapi ko siksa pembantu rumah kau. Ko sdri nak jd x ?


*graduan jd pembantu rumah,xle byg hoho
Only GOD knew why~

7 comments:

nabilah said...

sbg graduan..ececece..
aku dh jd dh sebulan kt umah akak aku
haha seb bek xkena dera..

neveralone said...

ahah.graduan demand do.itu bkn pembantu, itu bantu membantu di rmh sedare mare.adeh

I - s Y a said...

huihh. ngeri gila

m u r n i said...

pergh ayat feyna.matang sungguh. umo 21 la kan kan kan

neveralone said...

haha.igt.manusia sume same xde beza.hihihi(dat y sume makcik2 kantin, cleaner baik ngn i auww).bleh jd ketua agensi.hahah

Ate3_y said...

waa banyaknye huruf...

neveralone said...

latihan karangan.hahakk:P